xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Hodanje je aktivnost koju možete lako da uključite u svoju dnevnu rutinu. Hodanje ima mnoge koristi za zdravlje. To je jednostavna vežba koja održava vaše srce zdravim, pomaže u sagorevanju kalorija i može poboljšati vaše raspoloženje.


Hodanje je vežba sa malim naprezanjem koju možete lako da uključite u svoju dnevnu rutinu. Neka istraživanja pokazuju da je ova navika veoma korisna za vaše telo. U nastavku otkrijte ova blagotvorna dejstva!


1. Može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi


Ključna tačka u upravljanju dijabetesom je redovna fizička aktivnost. Kontrolisana studija u kojoj su učestvovali pacijenti sa dijabetesom tipa 2, pokazala je da je nivo šećera kod onih koji su hodali nakon glavnog obroka bio niži nego kod pacijenata koji su hodali samo jednom dnevno.


Rezultati ove studije sugerišu da ograničavanje unosa ugljenih hidrata i kratka, otprilike 10-minutna šetnja nakon svakog obroka smanjuje verovatnoću prekomernog skoka šećera u krvi.


Druga studija objavljena u časopisu Diabetes Care pokazuje da su kratke povremene šetnje posle obroka efikasan način za kontrolu postprandijalne hiperglikemije (skok nivoa šećera u krvi nakon obroka) kod starijih ljudi.


2. Dobro je za zdravlje srca


Vežbanje igra važnu ulogu u održavanju zdravlja vašeg srca. Svakodnevno hodanje može smanjiti rizik od srčanih bolesti. U stvari, prema studiji u časopisu Current Opinion in Cardiology, hodanje je korisno za zdravlje kardiovaskularnog sistema, cirkulaciju i krvni pritisak.


Stoga se čini da je hodanje nakon jela dobar način da se brinete o svom srcu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da deca i omladina uzrasta od pet do 17 godina treba da akumuliraju najmanje 60 minuta fizičke aktivnosti umerenog do jakog intenziteta dnevno, dok odrasli od 18 do 64 godine treba da rade aerobne vežbe umerenog intenziteta najmanje 150 minuta - fizička aktivnost tokom cele nedelje (otprilike 30 minuta dnevno).


3. Može poboljšati varenje


Hodanje nakon jela može poboljšati varenje zahvaljujući antiinflamatornim efektima fizičke aktivnosti. Kada vežbate, doprinosite smanjenju visceralne masti (duboko trbušno salo) vašeg tela i metaboličkih promena lipida i glukoze, koji mogu da smanje pojavu upalnih stanja. Pored toga, stručnjaci veruju da vežbanje olakšava crevni tranzit kao rezultat poboljšanog varenja hrane i apsorpcije supstanci.


Uprkos ovim studijama, moramo naglasiti da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost fizičke vežbe u poboljšanju varenja.


Mogući neželjeni efekti


Nema mnogo dokaza o neželjenim efektima hodanja nakon jela. Međutim, neki ljudi doživljavaju neprijatne simptome. U nastavku ćemo ih sve detaljno opisati.


1. Nelagoda u stomaku


Neke od ovih tegoba uključuju loše varenje, mučninu, povraćanje, nadimanje u želucu, gasove, dijareju i bol. Do ovoga dolazi usled visokog unosa ugljenih hidrata ili problema u varenju nedavno pojedene hrane. Da biste to izbegli, trebalo bi da sačekate 30 minuta pre hodanja.


2. Gastroezofagealni refluks


Vežbanje može izazvati simptome refluksa (gorušica i regurgitacija kiseline). Što je fizička aktivnost intenzivnija, to su češće epizode ​refluksa.


Saveti za šetnju nakon jela


Da biste iskoristili potencijalna korisna dejstva hodanja nakon jela, trebalo bi da razmislite o primeni sledećih saveta.


  • Korisno je hodati između 10 i 15 minuta nakon svakog glavnog obroka u danu. U stvari, ovo vam omogućava da ispunite nivo fizičke aktivnosti koji preporučuje SZO.
  • Hodajte brzo. Trčanje se ne preporučuje nakon jela. Pošto je intenzivno, može izazvati refluks kiseline ili nelagodnost u stomaku.
  • Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Ministarstva zdravlja i socijalnih službi SAD (HHS) navodi da je brzo hodanje, brzinom od 5km na sat ili brže, ali ne trkačko hodanje i bez velikih promena u disanju ili otkucaju srca, korisno za zdravlje.
  • Udobnost je ključ za uživanje u šetnji. Zbog toga morate pokušati da nosite široku odeću i obuću koja daje potporu petama.
  • Veoma je važno piti vodu da biste ostali hidrirani.

Reakcija vašeg tela na hodanje nakon jela zavisiće od faktora kao što su zdravlje, ifizičko stanje. Ako imate zdravstvene probleme, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom da biste potvrdili da li ste sposobni da započnete rutinu vežbanja umerenog ili visokog intenziteta.
Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!