xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

U ovom članku bavićemo se nekim od najboljih trenažera za sagorevanje kalorija.


Da li ste se ikada zapitali koji trenažer je najkorisniji? Postoji mnoštvo trenažera za oblikovanje tela, ali nisu svi podjednako efikasni za sagorevanje kalorija i smanjenje telesne težine.


Međutim, važno je napomenuti da mašine ne mogu da obave čitav posao. Neophodno je da vodite zdrav život, što podrazumeva ishranu prikladnu za postizanje željenih ciljeva.


Mršavljenje uz pomoć trenažera


Trenažeri su delotvorni kada se pravilno koriste. Mada u najzastupljenije spadaju traka za trčanje i sobni bicikl, postoje i drugi koji mogu da vam pomognu da dođete do željenog cilja.


Trenažeri su prilagođeni različitim vrstama vežbi, mada svi ne daju iste rezultate.


Neki su korisniji od drugih. Sve zavisi od našeg zacrtanog cilja. Moramo imati na umu da što više napora uložimo tokom treninga, to ćemo i više sala sagoreti.


Ne obraćajte pažnju na displej trenažera u delu gde pokazuje utrošene kalorije. Taj broj je samo procena. Najvažnije je da se usredsredite na kvalitet vežbe.


Preporučljivo je da uvek počnete sa niskim ili umerenim intenzitetom vežbe, a potom povećavate napor (veća brzina, veće opterećenje, veći nagib itd.).


Trenažeri za sagorevanje sala


1. Sobni ili fiksni bicikl


Od svih trenažera, sobni bicikl je, bez sumnje, najpopularniji i najdelotvorniji trenažer. Procenjuje se da može da sagori između 500 i 900 kalorija na sat.


Ovaj trenažer veoma malo opterećuje zglobove i ne ne zahteva tehniku, niti prethodni trening. Sve što je potrebno je da sednete i počnete da okrećete pedale.


Sedište mora da bude podešeno tako da da vam kolena budu pod uglom od 900.


Čak bi i osobe koje se bave dizanjem tegova trebalo da odrade trening od 15 minuta na traci za trčanje ili sobnom biciklu, kako bi smanjile salo.


Loša strana sobnog bicikla je da ova vežba može da bude donekle monotona, ako vam spadate u one osobe kojima sve brzo dosadi. Dok okrećete pedale, možete da iskoristite priliku da slušate muziku ili da odgledate epizodu omiljene serije.


Takođe, kako sesija odmiče, možete da prilagodite težinu, podignete se sa sedla ili da nagnete torzo napred.



2. Traka za trčanje


Ovaj trenažer vam omogućava da sagorite između 450 i 650 kalorija na sat. Ovo je, bez sumnje, jedan od najpopularnijih trenažera. Da biste ga koristili, morate da podesite vreme vežbe.


Na traci ne samo da možete da hodate, džogirate ili trčite, već možete da simulirate i trku u realnom vremenu (uspon, spust, sprint itd.). Razlog je u tome što trake za trčanje imaju programe za promenu brzine i nagiba.


Međutim, ovaj trenažer ima uticaj na zglobove (uglavnom kolena), pa ga treba koristiti umereno.


3. Steper


Steper je još jedan trenažer savršen za sagorevanje kalorija. Kada ga koristite, sagorećete približno 400 kalorija dok se penjete ili silazite.


Ovaj trenažer ima programe slične traci za trčanje i omogućava kardio vežbe za mršavljenje. Steper se sastoji od dve platforme na koje se postavljaju stopala i simulira penjanje na stepenicama.


Intenzitet vežbe može da se podešava tako da nam otežava podizanje i spuštanje nogu. Za par minuta obe noge se zamaraju, jer su najviše angažovane.


Ovaj trenažer se preporučuje iskusnijim trkačima koji žele da poprave tehniku trčanja zbog trka.


4. Eliptik


Sa ovim trenažerom možete da sagorite između 300 i 600 kalorija na sat. Ovo je kombinacija nekoliko trenažera: bicikla, stepera i trake za trčanje.


Na njemu se izvode eliptični pokreti (pa otuda i naziv sprave) i ne preporučuje se osobama koje imaju probleme sa kolenima jer je naprezanje veliko.


Pored toga, neophodno je i izvesno iskustvo da bi se savladale kretnje (istovremene kretnje ruku i nogu). Preporučuje se da jako stegnete trbuh da biste ga ojačali, a leđa držite pravo da biste izbegli bolove.


5. Suvo veslo


Broj kalorija koje ćete sagoreti na ovom trenažeru kreće se od 300 do 700, jer vam dopušta da vežbate i gornji donji deo tela i da jačate trbušne mišiće.


Ovaj trenažer simulira pokrete veslača kanua ili kajaka. Prvim pokretom privlačimo poluge ka sebi, a drugim pokretom ih guramo od sebe. Zahvat mora da bude jak.


Od presudne važnosti je da pazite na kolena i ramena. Takođe, dok izvodite vežbu, leđa moraju da budu prava.