xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Loš izbor namirnica koje jedete noću može da utiče na kvalitet vašeg sna, pa čak i da izazove refluks i druge probavne tegobe.


Večera je jedan od glavnih obroka u danu. Zato je je važno da je ne preskačete i ne zamenjujete nezdravom hranom. Pored toga, ako ne želite da se osećate preteško pre spavanja i želite da se dobro naspavate, postoje određene namirnice koje ne bi trebalo da jedete noću.


Iako bi ovaj poslednji obrok u danu zaista trebalo da bude lakši od ostalih obroka, večera je važna jer utiče na mnoge procese koje telo obavlja tokom perioda odmora


Sedam namirnica koje ne bi trebalo da jedete noću


Hranljive materije koje noću unosimo u organizam utiču na kvalitet našeg sna, varenje i fizičku i mentalnu energiju sledećeg dana. Međutim, ponekad je teško i nejasno kako izabrati pravu hranu, kako ne bi došlo do preopterećenja organizma i osećaja nelagode.


Čini se da jedemo sve što je lako pripremiti samo da bismo zadovoljili glad pre spavanja. Međutim, ovo može imati različite metaboličke i digestivne posledice.


Testenina


Verovali ili ne, testenina je prva od namirnica koju ne bi trebalo da jedete noću. Na kraju krajeva, pošto je testenina važan izvor ugljenih hidrata, idealna je za svaki period dana kada telo i mozak treba da budu veoma aktivni. Iz tog razloga, uvek je bolje jesti je za vreme ručka.


Testenina može izazvati neprijatan osećaj težine koji vas sprečava da se pravilno odmarate. Istovremeno, veliki unos kalorija može uticati na vaš metabolizam, a samim tim i na težinu.


Sladoled


Kao što verovatno možete da pretpostavite, konzumiranje sladoleda tokom večere ili za smirivanje noćne žudnje takođe nije dobra opcija. Iako je zasitna i ukusna, ova poslastica, uglavnom, sadrži zasićene masti, šećere i dodatne supstance koje mogu uticati na kvalitet sna i povećati težinu.


Sir


Sir, a naravno i jela koja ga sadrže među sastojcima, treba izbegavati i za večerom i pre spavanja. Iako sirevi nisu u potpunosti štetni, mogu izazvati težinu u stomaku i probleme sa spavanjem, posebno kod ljudi sa netolerancijom na laktozu.


Začinjena hrana


Začini i začinjeni sosovi imaju ukus koji daje poseban šmek jelima. Iako definitivno nije nezdravo da ih jedete redovno, najbolje je da ih uključite u ishranu u druge obroke osim večere.


Začinjena hrana iritira sluznicu želuca i povećava sklonost ka stvaranju viška želudačne kiseline i otežanom varenju. Stoga, može izazvati refluks kiseline, gorušicu i bol u stomaku.


Karfiol


Ovo povrće iz porodice kupusnjača poznato je po tome što je veoma zdrava, niskokalorična hrana. Međutim, uprkos ovim kvalitetima, njegovo konzumiranje noću se ne preporučuje, jer neka od njegovih svojstava povećavaju proizvodnju gasova. Konzumacija za večeru, ili čak nekoliko sati pre spavanja, može otežati proces varenja i povećati osećaj težine, što ometa odmor.


Tamna čokolada


Nutritivna svojstva crne čokolade stavljaju je na spisak zdrave hrane. Međutim, ako je jedete pre spavanja, čak i ako su porcije umerene, može imati negativan uticaj na kvalitet sna. Ova hrana sadrži kofein i teobromin, koji stimulišu nervni sistem i održavaju mozak aktivnim duže.


Crveno meso i kobasice


Bez obzira na sve, konzumacija kobasica i konzerviranog mesa treba da bude umerena, bez obzira na doba dana, jer ove namirnice sadrže zasićene masti i dodate hemikalije.


Osim toga, njihov sadržaj proteina može ometati varenje, zbog čega treba biti oprezan sa konzumiranjem bilo koje vrste teškog mesa noću. Visoka potrošnja crvenog mesa može imati negativan uticaj na kvalitet i trajanje sna kod starijih osoba.


Koja hrana se preporučuje pre spavanja?


Da biste sprečili probavne tegobe tokom odmora, najbolje je jesti uravnotežena i lagana jela koja sadrže piletinu ili ribu i žitarice, voće ili mahunarke. Ipak, najvažnije je ne preterati sa porcijama i, pre svega, ne večerati neposredno pre spavanja.


Takođe, ne zaboravite da izaberete vodu kao piće po izboru i izbegavajte napitke sa kofeinom, poput kafe i čaja, kao i slatke napitke kao što su bezalkoholna pića. Ovi napici mogu stimulisati nervni sistem i negativno uticati na kvalitet vašeg sna.



SJAJNA CENA SOBNOG BICIKLA + POKLON FITNES RUKAVICE!


Xplorer vam nudi sobni bicikl za vežbanje Xplorer Resolve. Xplorer Resolve idealna je sprava za početnike i napredne korisnike jer se na njemu mogu odraditi lagani, ali i intenzivni treninzi. Vežbanjem na sobnom biciklu smanjuju se masne naslage, jača muskulatura te se poboljšava kardiovaskularni sistem. Sagorevanje kalorija nikad nije bilo lakše, a sada je moguće i iz udobnosti svog doma. Računar sa LCD ekranom prati: brzinu, potrošene kalorije, puls, skeniranje, udaljenost, vreme.


Kliknite za više detalja OVDE!