xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Preporučujemo da ovu tehniku disanja izvodite dva puta dnevno. Ako je drugi put neposredno pred spavanje, to će vam pomoći da se osećate opuštenije i da utonete u dublji san.


Traženje olakšanja zbog bola u leđima nakon uzimanja leka protiv bolova ili antiinflamatornog leka sasvim je uobičajeno. Masaže fizioterapeuta su takođe veoma efikasne u ovim slučajevima. Međutim, može li tehnika disanja učiniti isto?


Znamo da joga ima izuzetno terapeutsko dejstvo za sve one koji pate od bolova u leđima. Telesne vežbe u formi  nekih vrsta istezanja i korišćenje disanja uvek ublažavaju bol i omogućavaju malo bolju pokretljivost.


Može li disanje ublažiti bol u leđima?


Pre nego što vam pokažemo kako funkcioniše ova tehnika disanja, želimo da zađemo malo dublje u pitanje da li može biti efikasna ili ne, uzimajući u obzir mišljenje stručnjaka:


U ljudskom telu se nalazi parni mišić koji se zove transversus abdominis, odnosno transverzalni abdominalni mišić ili, još jednostavnije, poprečni mišić trbuha Njegova svrha je da obezbedi stabilnost u predelu između leđa, stomaka i karlice. Taj mišić je kao neka vrsta pojasa koji nas okružuje od pupka do kičme. Njegova uloga je da nam pruži stabilnost u držanju i da zaštiti naša leđa.


Ovaj mišić je najdublji trbušni mišić i opasuje utrobu, tako da svaki put kada udišemo, on se zateže i potiskuje unutrašnje organe unazad, povlači spoljašnje trbušne mišiće i na taj način fiksira donji deo leđa i karlicu, što je veoma važno kod bolova u lumbalnom delu leđa.  Poprečni trbušni mišić učestvuje i u izdisanju. Umerene vežbe i tehnike disanja efikasne su u ublažavanju bolova u leđima, ali dobro je znati više prirodnih alternativa za ublažavanje nelagode.


Kad izvodimo spori tip disanja, vežbamo kretanje i otpor ovog centralnog mišića abdomena, koji ide od pupka do kičme, a tako ćemo moći da ublažimo bol u leđima.  Tajna je u tome da znate kako da izdahnete, odnosno da izbacite vazduh, kada se ovaj mišić pokrene. Moramo da izbacimo što je moguće više vazduha, skoro sav, sve dok ne osetimo stezanje. Kontrakcija ovog mišića je veoma efikasna za zaštitu lumbalnog područja.


4-7-8 tehnika za ublažavanje bolova u leđima


Ova vežba će imati bolje dejstvo što je češće budemo vežbali. Odnosno, prvog dana će vas opustiti, drugog dana učiniti da se osećate odmorno i lakše, a trećeg dana ćete primetiti jasno smanjenje bolova u leđima. Trebalo bi da je radite svakodnevno. Neće vam trebati više od 5 minuta. Nikada ne ponavljajte ovu vežbu više od dva puta dnevno. Veoma je dobra ideja da ovu vežbu drugi put uradite pre spavanja. Ovo će vam pomoći da se osećate opuštenije i da utonete u dublji san.


  • Obucite udobnu odeću koja vas ne ograničava.
  • Sedite na mesto sa čvrstom podlogom gde takođe možete udobno da položite leđa.
  • Zatvorite usta i duboko udišite vazduh kroz nos 4 sekunde
  • Zadržite dah 7 sekundi
  • Sada bi trebalo da izdišete (izduvavate) taj vazduh iz pluća 8 sekundi. Ovo je najvažniji deo, gde vežbamo poprečni trbušni mišić i to će nam pomoći da ublažimo bol u leđima.
  • Ponovite to 4 puta (dve sesije dnevno).



Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!