xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Da li mrzite da budete na dijeti? Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da restriktivna ishrana nije najbolji način da izgubite višak kilograma i održite stabilnu težinu na duge staze. Prema ekspertima, to nudi samo kratkoročne promene.


Najbolji način da dostignete zdravu težinu je da poboljšate svoju ishranu bez potrebe da pribegnete preterano restriktivnom unosu. Na ovaj način, ne samo da se možete boriti protiv gojaznosti, već možete i da poboljšate kvalitet svog života!


Može li vam restriktivna dijeta pomoći da izgubite težinu?


Većina ljudi je isprobala neku od ovih dijeta ili poznaje nekoga ko jeste. Glavni razlog je sledeći: u početku se gubi na težini, ali ubrzo se javlja osećaj anksioznost zbog brojnih ograničenja. Na kraju, od dijete se odustaje, jer je suviše komplikovana za praćenje, a krajnji reziltat je posledični povratni efekat.


Zašto se to dešava sa restriktivnom ishranom?


U prvoj fazi, osoba je motivisana i lako joj je da prati dijetu koju je odabrala. Što je još važnije, zbog kalorijskog deficita primećuje da brzo gubi na težini. Međutim, u tom procesu postoje zabranjene namirnice, koje je sve teže izbegavati.


Ove dijete mogu da izazovu prehrambene deficite i da budu veoma nezdrave. Takođe, iz psihološke perspektive, mogu povećati nivo anksioznosti, nedostatak koncentracije, razdražljivost, pa čak i rizik od depresije. Svi ovi simptomi mogu dovesti čak i do poremećaja u ishrani.


Kada dođe do manifestacije svih ovih fizičkih i psihičkih simptoma, postaje sve teže pratiti dijetu sa frustracijom koju to stvara.


Saveti za gubitak težine bez restriktivne dijete


Umesto da patite restriktivne dijete i izlažete se raznim opasnostima, koje smo spomenuli, preporučujemo vam da odaberete druge načine za mršavljenje, koji nemaju nikakve veze sa ekstremnom ishranom.


1. Pijte dovoljno vode


Iako izgleda kao preterivanje, potpuno je tačno. Voda je veoma zdrava za telo. Verovali ili ne, pravilno ispijanje vode takođe može pomoći da izgubite težinu. Voda vam pomaže da eliminišete toksine i održavate hidrataciju i energiju. Ovo vas može sprečiti da jedete hranu sa visokim sadržajem šećera da biste ostali budni - voda će to učiniti umesto vas!


Takođe će vam pomoći da se osećate sito posle obroka tokom dužeg vremenskog perioda. Na ovaj način, manje je verovatno da ćete posegnuti za grickalicama.


2. Zaboravite auto: hodajte umesto toga!


U današnje vreme, automobil je naš glavni prevoz. Znamo da je veoma udobno, ali može da ometa vaš put ka gubitku težine. Osim što je štetan za okolinu, sprečava nas da aktivno radimo jednu od najboljih vežbi: hodanje.


3. Identifikujte nezdravu hranu


Tajna nije u prelasku na restriktivnu dijetu, već u identifikaciji hrane koja bi mogla da vas ugoji. Cilj je da ove namirnice polako izbacite iz svog života. Industrijska bezalkoholna pića, pržena hrana i sva hrana sa zasićenim mastima veoma su loš izbor za telo.


4. Recite zbogom stresu


Verovali ili ne, stres je loš za vaše zdravlje, a na kraju će doprineti i debljanju. Najbolje je da identifikujete šta uzrokuje vašu anksioznost.


Identifikujte i eliminišite sve što stvara stres u vašem svakodnevnom životu. Ništa nije vredno žrtvovanja zdravlja. Stres može biti okidač za mnoge bolesti i najbolje je da ga zaustavite na vreme. Da biste se opustili, možete vežbati vežbe meditacije ili neku drugu opuštajuću aktivnost.


5. Plešite i zabavite se


Vežbanje vam pomaže da sagorite masnoću. Jedna od aktivnosti koju možete uključiti u svoje rutine je ples, jer će vas pokrenuti i naterati da se znojite kao nikada ranije. Najbolji deo je što se nećete osećati umorno jer ćete se jako zabavljati! Neke teretane imaju plesne programe za mršavljenje.


6. Dovoljno spavajte


Stručnjaci preporučuju spavanje između 6 i 8 sati u toku noći, kako bismo postigli visoke performanse u našim aktivnostima i održali zdravlje. Adekvatna količina sna tokom odgovarajućeg vremena učiniće da se osećate mnogo bolje. Za početak ćete osećati manje posledica usled izloženosti stresu i imati mnogo više energije.


7. Kuvajte kod kuće da biste izbegli restriktivnu dijetu


Koliko god bilo teško poverovati, kuvanje sopstvene hrane može napraviti ogromnu razliku. Jedenje u restoranima sprečava vas da znate sve sastojke koji se stavljaju u hranu. Takođe ne znate sa koliko masti se priprema i da li je hrana najboljeg kvaliteta.


Pripremanje sopstvene hrane će vam pomoći da saznate šta je najbolje za vaše zdravlje.

Poboljšajte svoje navike za mršavljenje


U zaključku, moguće je smršati bezbedno i zdravo bez restriktivne dijete. Zdrav način života će vam dati sigurne i trajne rezultate. Poboljšanje određenih aspekata vaše dnevne rutine, zajedno sa redovnim vežbanjem, može vam pomoći da smanjite višak kilograma bez povratnog efekta.


Zapamtite da je održavanje zdrave težine jedan od najboljih načina da se brinete o svom zdravlju.




Xplorer vam nudi sobni bicikl za vežbanje Xplorer Resolve. Xplorer Resolve idealna je sprava za početnike i napredne korisnike jer se na njemu mogu odraditi lagani, ali i intenzivni treninzi. Vežbanjem na sobnom biciklu smanjuju se masne naslage, jača muskulatura te se poboljšava kardiovaskularni sistem. Sagorevanje kalorija nikad nije bilo lakše, a sada je moguće i iz udobnosti svog doma. Računar sa LCD ekranom prati: brzinu, potrošene kalorije, puls, skeniranje, udaljenost, vreme.


Kliknite za više detalja OVDE!