xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Uključivanje treninga koji povećava broj otkucaja srca u vašu rutinu vežbanja važno je za podršku vašem telu i umu. Od povećanog kardiovaskularnog kapaciteta do efikasnijeg respiratornog sistema i svestranog boljeg funkcionisanja tela, kardio vežbe imaju ogromne prednosti.


Problem je u tome što je 'kardio' prilično nejasan izraz koji se sastoji od mnogo različitih vrsta treninga. Dobra vest je da bez obzira na vaš stav prema kardio treningu, verovatno postoji stil vežbanja koji vam odgovara. Da biste lakše pronašli ono što vam se sviđa, vredi podeliti trening na tri ključne vrste kardio treninga.


ŠTA JE KARDIO ZA IZDRŽLJIVOST? (ENDURANCE CARDIO)


Izdržljivost je dug, spor oblik kardio vežbi. Reč „sporo“ ovde je relativna - može se kretati od šetnje do trčanja od 5 km tempom koji vam odgovara. Obično je izdržljivost usredsređena na održavanje jednog tempa najmanje pola sata, na nečemu poput bicikla, stepera ili trake za trčanje.


Ovo se često naziva stacionarni kardio i ima manji uticaj od drugih vrsta kardio vežbi jer biste trebali raditi na oko 70-75% vašeg maksimalnog pulsa i održavati ga u svakom trenutku.


PREDNOSTI


Duže trajanje ove vrste kardio vežbi omogućava masnim kiselinama da se presele u najmanje kapilarne slojeve, stimulišući mišiće i oksigenaciju. U suštini, to znači da povećavate način na koji vaše srce i pluća pokreću kiseonik, poboljšavajući vašu kondiciju. Ova vrsta kardio treninga odlična je za one koji žele izgraditi aerobni kapacitet jer se fokusira na razvoj mišićnih vlakana tipa 1 i mršavi rast mišića.


ŠTA JE TRENING KRUŽNOG KARDIA? (CARDIO CIRCUIT TRAINING)


Mešajte krugove visokog i niskog intenziteta u intervalima oko 30 minuta. Vaš puls u fazi visokog intenziteta trebao bi biti oko 75% vašeg maksimalnog, a u odjeljcima manjeg intenziteta oko 45%.


Postoji tendencija da se koriste vežbe za jačanje, kao i kardio trening fokusiran na postizanje punog efekta. Kružna obuka ima mnogo raznolikosti i može uključivati otpor pomoću kettlebella, borbenih užadi, tegova, pa čak i šipki i traka za trčanje. Imate mogućnost korišćenja različitih odnosa vremena, na primer 60 sekundi rada, nakon čega sledi pauza od 90 sekundi ili 30 sekundi rada, nakon čega sledi pauza od 60 sekundi.



PREDNOSTI


U ovoj vrsti treninga povećavate unos kiseonika kako biste poboljšali svoju kondiciju. Ali takođe aktivirate mišićna vlakna i izgradite određenu snagu. Ovi treninzi su odlični ako želite izgraditi mišiće, brzinu i pokretljivost jer rade u različitim disciplinama treninga.


ŠTA JE KARDIO VISOKOG INTENZITETA? (HIIT CARDIO)


Obično se naziva HIIT. Ova vrsta kratkog rafalnog treninga poboljšaće vašu eksplozivnu snagu treninga. Uključuje sav napor sa periodima potpunog odmora između serija, rad eksplozivnom brzinom, maksimalni napor i angažovanje mišićne mase.


 Vježbe bi trebale trajati najviše 15 minuta i raditi najviše dva puta sedmično jer mogu biti stresne za telo. Za potpuni efekat trebalo bi da trenirate na 90% maksimalnog pulsa, ali ono što radite je vrlo fleksibilno. Na primer, to mogu biti sprint, plivanje, vožnja bicikla, veslanje, boks, preskakanje ili vežbe sa težinom. Primer bi bio što veći broj skokova u čučnju za 60 sekundi, sa pauzom od 60 sekundi. Ključ HIIT -a je da radite maksimalno tokom perioda rada brzinom kojom niste mogli dugo da izdržite.


PREDNOSTI


Odličan je za podršku mišićne mase, poboljšanje kondicije, izgradnju jačeg srca. Ako imate povredu ili se oporavljate od bolesti ili operacije, ovo nije kardio trening za vas.




Pogledajte našu ponudu Xplorer fitnes sprava klikom OVDE!