xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Zašto se znojimo?


Znojenje je zaštitni mehanizam koji obezbeđuje telo i služi za regulisanje telesne temperature. Kada je napolju vruće, naša unutrašnja telesna temperatura (koja je obično oko 37°C) se reguliše znojem. Kada vežbamo, više se znojimo jer je mišićima potrebna energija zbog aktivnosti, što povećava našu telesnu temperaturu. Ponovo nas hladi znoj. Neki ljudi se znoje više od drugih. S jedne strane, to može biti zbog toga što njihova tela jednostavno reaguju osetljivije na toplotu i vežbanje, s druge strane, moguće je da su se njihove znojne žlezde drugačije razvile.


Prava odeća


Nošenje prave odeće za je veoma važno. Vaša sportska odeća treba da apsorbuje znoj i da ga transportuje dalje od vaše kože gde može da ispari, održavajući vašu majicu suvom. Takođe je važno da vam odeća dobro stoji i da ne ostavlja tragove trljanja. Poliester i polipropilen su odlični materijali koji veoma efikasno transportuju znoj. Ako želite da ostane prirodna, držite se merino vune ili mešanih tkanina, npr. napravljen od pamuka i poliestera.


Savet: Testirajte svoju sportsku odeću tako što ćete je nositi nekoliko minuta – obratite pažnju da li vam se koža brzo vlaži ispod odeće i da li se tkanina lepi za kožu. Ako je to slučaj, materijal nije idealan.


Ostanite hidrirani


U toplim danima, obavezno popijte dovoljno dan pre ili ujutru tokom obilaska da biste napunili zalihe vode u svom telu. Pića koja sadrže elektrolite su idealna za dopunu minerala koje gubite tokom znojenja. Ponesite bar jednu bocu sa sobom kada idete na vožnju, ili čak ponesite dve ako je to duga tura. Dopunite boce na vreme i obavezno popijete gutljaj s vremena na vreme.


Saveti za borbu protiv znoja


Prava hrana: Sveže voće i povrće imaju efekat hlađenja. Začinjena hrana ima suprotan efekat.


Topli tuševi: Topli tuš proširuje vaše sudove, što znači da će vase telo lakse oslobađati toplotu.


Odlazak u saunu: Trenira vaše telo za lakše suočavanje sa vrućinom.


Sport: Vežbanje optimizuje aktivnost znojnih žlezda


Vožnja bicikla u senci: Kada vozite bicikl po vrućini, najbolje je da ostanete u senci da biste izbegli vožnju po žarkom suncu.


Ostanite hladni: na dugim vožnjama redovno sipajte vodu preko glave i vrata da biste ohladili ta mesta i održali telesnu temperaturu.




Xplorer vam nudi kompletan asortiman kvalitetnih uređaja koje možete pogledati klikom OVDE!