xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

U prethodnom blogu smo se dosta pozabavili mehanikom, tj. objašnjavanjem kako radi i čemu služi Xplorer AR konzola, no dosta teorije, sledi praksa. Kako bih mogli što bolje opisati Xplorer AR konzolu, naši blogeri Antonija i Martin su ga odneli kući i isprobali, a njihova iskustva slede:


Antonija:

Xplorer Crossfire AR konzolaj je stigla. Otpakivanje konzole i instalacija aplikacije su prošli bez problema. Usledilo je isprobavanje SuperAR igrice koja je isključivo singleplayer. Igrica ima 20 modula, u prvih 12 modula sam mogla da biram hoću li se boriti s dinosaurima, zombijima u arheološkim ruševinama, ići u rat, onaj s tenkovima, avionima, peške ili u svemiru, izbor je stvarno velik. Kod ostalih 8 modula bitke su se odvijale u mom dnevnom boravku. Svaki modul ima 8 nivoa, koji su u početku jednostavni, ali kasnije postaju sve teži i zahtevaju određenu veštinu i sposobnost taktičkog igranja igrica.

Za početak sam odlučila otići u eru dinosaura i boriti se s njima. Nakon odabira modula sledi kratka pričica o tome šta je misija, ko je neprijatelj i zašto ga treba ukloniti. Od oružja se u početku nudi samo jednostavna puška, a kasnije se dobijaju razna druga oružja kao npr. automatska puška ili minobacač. Kada sam počela s igrom sedela sam na stolici, ali igrica je postala toliko dinamična da sam kroz par minuta letela po stanu, i da bilo je poprilično čudnih pogleda, ali sam se toliko uživela u borbu protiv dinosaura da me nije bilo briga. Ja, koja sam zadnji put igrala igrice pre valjda 10-ak godina sam se toliko uživela u igranje s AR konzolom da sam u jednom mahu prošla svih 8 nivoa. Nešto neverovatno koliko je fora.

Trebala sam isprobati i AR deo igrice. Koji modul odabrati? Iako imam fobiju vezanu za paukove odlučila sam da prvo isprobam taj modul. Pričica kaže da to nisu obični paukovi, nego veliki mutanti, lagana panika se pojavila, ali glas unutar mene je vikao sredi ih, sredi ih! Dinosauri su bili veliki i bilo ih je maksimalno 3 u isto vreme pa sam tako nešto i ovde očekivala, no iznenadila sam se. Desetak paukova je mahnito krenulo iz moje vlastite kuhinje prema meni. Pucala sam iz puške, ali najezda paukova bila je sve veća i veća. Na ekranu mobilnog sam brzo promenila pušku u mašinku u zamenu za zlatnike i tada je postalo lakše. U prvom nivou potamanila sam stotinak paukova. Nije loše!

Očekivala sam da ću u 20-ak minuta proučiti konzolu, ostaviti ga negde sa strane i vratiti se nedeljnom lenčarenju, ali AR konzola me je jednostavno obuzela. Toliko je zabavan da sam se dobrih 5 sati igrala. Ubijala sam zombije, letela po stanu, uzbuđeno vikala kod svakog prolaska novog nivoa. Inače sam skeptik kada se radi o igricama i gedzetima, ali Xplorer Crossfire Akonzola mi je promijenila mišljenje. Puno je bolji od običnih igrica, uporedila bi to s razlikom između 2D i 3D filma. Jednostavno postoji jedna nova dimenzija koja pruža toliko bolji osjećaj realnosti i uživanja u igricama.


Martin:

Super AR aplikacija nudi 20 igara, prvih 12 se odvija u grafičkom okruženju same igre, a ostalih 8 igara se odvija u vašem okruženju. Sve igre su pucačke prirode, a svaka nudi 8 nivoa koji su u početku vrlo jednostavni, a kasnije postaju teži i zahtevaju brzinu i veštinu. Na prvom nivou ćete imati samo jedno oružje, dok će vam se kasnije otključati i druga oruzja masinke, topovi, bacači raketa i laserske puške.

Neke od igara su: bitka s tenkovima, preživljavanje najezde zombija, borba s dinosaurima, bitka s avionima, bitka u svemiru sa svemirskim brodovima, bitka s robotima…

Prva igra koju sam odlučio isprobati je Naval Warfare jer su me zaintrigirali avioni. Igra se odvija iznad okeana i cilj je uništiti protivničke avione pre nego što oni unište vas. Avioni lete sa svih strana i gađaju vas mitraljezom i bacaju bombe. S obzirom da je igra vrlo dinamična i da protivnici dolaze sa svih strana, leteo sam posvuda i stvarno sam se uživeo u scenarijo. U zadnjem nivou moram pobediti bossa, ogromnog zastrašujućeg bombardera. Nakon 8 pređenih nivoa prošlo je dosta vremena, ali zabavi nije bilo kraja i tako sam odlučio igrati druge igre dok mi se baterija na smartphone-u nije ispraznila. Tada sam nestrpljivo čekao da se napuni kako bih nastavio sa igrom.

Nakon punjenja sam odlučio zaigrati nekoliko AR igara. Spomenuću igru AR Sky Craft. Odjednom mi je dnevni boravak postao prepun asteroida između kojih lete svemirski avioni koji pucaju na mene. Ja imam energetsku pušku s kojom moram da ih uništim. U kasnijim nivoima dolaze i velike letelice pomalo nalik na X-wing iz Star Warsa koje imaju puno jača oružja. Najviše me fasciniralo to što su asteroidi delovali kao da stvarno plutaju u mom dnevnom boravku kao da su u svemiru.

Za kraj sledi nekoliko reči o Super AR Killer aplikaciji. Postavlja se isto kao i Super AR, samo što omogućava da više igrača zajedno igra u timovima. Kako bi više igrača moglo igrati, svi moraju biti spojeni na istu Wi-Fi mrežu. Ako se igra odvija kod kuće, svi igrači će se spojiti na kućni Wi-Fi, a ako se igra odvija napolju, kako onda uspostaviti Wi-Fi? Vrlo jednostavno. Jedan igrač će svoj mobilni pretvoriti u Wi-Fi pristupnu tačku i tako omogućiti ostalima da se spoje. Mobilna pristupna tačka se podešava u Postavke – Više – Deljene veze i prenosni hotspot, a kako bi to funkcionisalo potrebno je imati mobilni Internet. Nakon što se svi igrači spoje, jednostavno spojite smartphone na svoje konzole i pokrenite aplikaciju. Nakon odabira igre, potrebno je kreirati „room“ kako bi se ostali igrači pridružili. Kada se vi pridruže, zabava može početi. Nema bolje zabave od igranja s prijateljima, zamislite kako zajedno pucate na avione koji lete po dnevnom boravku ili kako pucate jedni na druge kao da igrate paintball ili laser tag.


Po prvi put sam iskusio čari AR tehnologije i mogu reći da sam oduševljen. Ostatak dana proveo sam igrajući AR igre i ostao sam začuđen da gedzet kao AR konzola može pružati potpuno drugačiju dimenziju gaminga. Za razliku od običnih konzola i računara, uz ovaj gedzet i AR aplikacije možete iskusiti izazove u stvarnom svetu, usput se kretati i razvijati nove veštine.


Autori: Antonija Jerbić, Martin Matešić