xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Jedna od velikih prednosti eliptičnog trenažera kod kuće je ta što je uvek dostupan za trening. Ali kada treba da ga koristite - ujutru, u vreme ručka ili uveče posle posla?


Kada ne bi trebalo da trenirate?


Iako zaista ne postoji jasno određeno, univerzalno idealno vreme za trening, nesumnjivo postoje neki trenuci ili okolnosti koje jednostavno nisu pogodne za trening na eliptičnom trenažeru. Ne trenirajte kada se osećate veoma umorno, kada ste tek ustali iz kreveta ili ako je veoma hladno ili veoma vruće.


Na primer, ne bi trebalo da vežbate rano ujutru osim ako prvo niste obavili ozbiljno i produženo zagrevanje.


Naravno, ne biste trebali da vežbate odmah posle obroka. Pokušajte da date svom telu dali vremena da probavi hranu, istovremeno se uverite da se osećate kao da ste pojeli dovoljno da imate snage tokom vežbanja.


Bolovi: signali upozorenja vašeg tela


Odvojite potrebno vreme da se oporavite između sesija: sačekajte najmanje 24 sata, a u slučaju posebno intenzivne sesije i više. Najvažnije je da slušajte svoje telo.


Bolovi su dobar pokazatelj: osim izvođenja jednostavnog aktivnog treninga oporavka, nemojte trenirati kada imate mnogo bolova u zglobovima i mišićima. Bolovi mogu poremetiti naš protok kada želimo da vežbamo. Stoga je logično sačekati da nestanu pre nego što nastavite sa vežbanjem. Ako ne, povećavate rizik od povrede, a i vaš učinak će patiti. Ali budite sigurni: što više napredujete, manje ćete bolova osećati.


Koje doba dana je najbolje za trening?


Ukratko, najbolje vreme za vežbanje je kada ste u mogućnosti da završite trening i kada možete da date sve od sebe i da uživate u treningu. Ako to baš i ne osećate, budite iskreni prema sebi i započnite trening u pogodnije vreme. Ukoliko ste više za jutarnji trening, obavezno se pre toga dobro zagrejte. Ukoliko više volite kasni trening, nemojte vežbati neposredno pred spavanje. Fizička aktivnost podiže telesnu temperaturu i može poremetiti san.


Najbolje poznajtete sami sebe


Osim ovih nekoliko osnovnih principa, ne postoje apsolutna pravila. Najbolje vreme za vas je kada možete prirodno da integrišete svoj trening u svoju dnevnu rutinu. Ako ste jutarnja osoba, trenirajte pre početka radnog dana. Ako ste više ljubitelj noćnog treninga, idite na kasni popodnevni trening. Uopšteno govoreći, pronađite najbolji kompromis između posla, vremena provedenog sa voljenima, vaših raznih drugih obaveza i doba dana kada se osećate najbolje.


Kada saznate svoj raspored, odredite svoj idealan trenutak za vežbanje. Videćete da će se vaš telesni sat sinhronizovati sa odabranim vremenom vežbanja. Bićete efikasniji i brže ćete napredovati. Što više napredujete, više ćete biti motivisani, tako da ćete želeti da trenirate i napredujete više. I naravno, vaš kućni fitnes uređaj je definitivno najbolji način da vam pomogne da optimizujete svoj raspored treninga na duži rok, jer ne morate nigde da idete da biste vežbali! Kućni eliptični trenažer će uvek biti dostupan. Samo treba da izaberete pouzdan, legitiman brend.


Xplorer vam nudi kompletan asortiman kvalitetnih uređaja koje možete pogledati klikom OVDE!