xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Želudac ima ograničenu zapreminu, pa unošenje previše hrane može da dovede ne samo do osećaja nelagodnosti, već i do odloženog pražnjenja želuca. Zbog povećane zapremine hrane proizvode se dodatna želudačna kiselina i želudačni sokovi. Hrana neće napustiti želudac i otići u tanko crevo sve dok se hemijskim i fizičkim procesima ne pretvori u pastu, koja se zove himus. Dakle, što više hrane unosimo, to želucu treba više vremena obavi svoj posao. Ovo može dovesti do nekih ozbiljno neprijatnih nuspojava, uključujući gorušicu, bolove u želucu i refluks kiseline.


Povremeno prejedanje obično je bezopasno i ne izaziva simptome koji traju duže od sat vremena, ali stalno prejedanje, recimo nekoliko puta dnevno ili nekoliko puta nedeljno, može imati dugotrajnije posledice. Deo viška kalorija koje unosite vaše telo koristi za proizvodnju energije i dnevne aktivnosti, ali neiskorišćeni deo se skladišti kao mast. Ozbiljnije dugoročne posledice po zdravlje usled prejedanja nezdravom hranom - pica, čizburgeri, pomfrit, krofne, kolačići i slično — mogu da budu upale u organizmu, a to povećava rizik od nastanka raka i drugih hroničnih bolesti.


Nemojte imati osećaj krivice


Ako pokušavate da se držite pravog puta ka ostvarenju svojih zdravstvenih ciljeva, prejedanje, bilo da je to jednom ili često, može izazvati osećaj da se nalazite na stranputici. To je samo jedan obrok od 20 ili više koliko ćete konzumirati u datoj nedelji, što znači da neće ugroziti vaše zdravstvene ciljeve. Umesto da žalite zbog preteranog uživanja, nastavite dalje i planirajte da se usredsredite na intuitivniji pristup  obrocima, što znači da promišljate o hrani i tome kako se zaista osećate, a ne da samo odrađujete ono što je pred vama.



Vodite dnevnik


Kod osoba koje se prejedaju, često se javljaju emocije. Zato odvojite nekoliko trenutaka da zapišete kako se osećate tokom prejedanja. Ovo vam može pomoći da sagledate širu sliku i dublje istražite zašto se to dogodilo, kao i da vas podseti koliko ste se grozno osećali nakon prejedanja, što će, nadamo se, smanjiti verovatnoću da ćete to ponovo učiniti. Ovo je takođe odličan trenutak da istražite zašto se prejedate i šta možete da uradite povodom toga.


Pokrenite se


Fizička aktivnost je zapravo jedna od najboljih stvari koje možete da uradite nakon što pojedete obrok bilo koje veličine - posebno prilično veliki. Kretanju hrane i bržem varenju doprinose aktivnosti, ali i uspravan položaj i sila gravitacije. Šetnja nakon obilnog obroka može da ubrza metabolizam i pomogne organizmu da sagori neke od dodatnih kalorija, kao i da stabilizuje šećer u krvi.


Držite se hidratantne hrane sledećeg dana


Kad god imate dan preteranog uživanja u hrani, preporučuje se da se narednog dana držite hidratantnih, niskokaloričnih namirnica, kao što su nemasni proteini i puno voća i povrća. Mnoge namirnice koje jedemo (posebno u restoranima) veoma su slane, pa ispijanje puno vode može da nam pomogne da se rehidriramo. Vašem telu je i dalje potrebna energija, zato se držite hrane bogate hranljivim materijama, niskokaloričnih namirnica kao što su ovsena kaša, jogurt, voće, salate, povrće i nemasni proteini.


Procenite svoj dnevni unos


Ako primetite da se stalno prejedate, dobra je ideja da pogledate unazad. Zapitajte se da li je to bilo zbog fizičke gladi ili je postojala emocionalna praznina koju ste pokušavali da popunite. Često, namerno lišavanje, poput dijete, ili nenamerno lišavanje I kasna večera mogu dovesti do prejedanja.


Ako ste jeli da biste ugušili osećaje, kao što su tuga, usamljenost ili dosada, smislite produktivniji način da upravljanja takvim situacijama, na primer, pozovite prijatelja ili se angažujte u aktivnostima koje vam drže pažnju. Hrana može biti divan, radostan deo života, ali ne funkcioniše dobro kao rešenje za emocionalne izazove.




Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!