xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Plivanje je višestruko korisno za zdravlje. U današnjem članku bavićemo se blagotvornim delovanjem ove aktivnosti koja ne zahteva veliki napor.


Kada se krećete u vodi, koristite skoro dve trećine mišića u svom telu, pa se plivanje zbog toga smatra kompletnim treningom. U ovom članku ćemo se posvetiti nekim od blagotvornih dejstava ove fizičke aktivnosti.


Pošto je plivanje prilagodljiva vrsta vežbe, odlična je za ljude koji žele da smršaju, poboljšaju otpor, poprave mišićni tonus, saniraju povrede ili da se rehabilituju nakon nesreće.


Plivanje je odlično jer možete promeniti intenzitet aktivnosti. Na taj način nećete morati da brinete o umoru. Preporučujemo plivanje 3 puta nedeljno u trajanju od 15-45 minuta.


Poboljšava fleksibilnost


Angažovanjem većine mišića u gornjem i donjem delu tela aktiviraju se i brojni zglobovi. Kao rezultat toga, razvićete veći opseg pokreta, a istovremeno ćete ojačati mišiće. Dakle, poboljšaćete svoju fleksibilnost i smanjiti rizik od povreda (uglavnom u leđima).


Sagoreva kalorije


Plivanje umerenim tempom u trajanju od 1 sata može sagoreti do 500 kalorija. Zbog toga je to idealna vežba za one koji žele da izgube težinu.


Povećava kapacitet pluća


Plivanje poboljšava vašu mehaniku disanja, što zauzvrat povećava kapacitet pluća. Ovo će pomoći vašim trbušnim organima da bolje rade, regulisaće krvni pritisak i poboljšati oksigenaciju.


Oslobađa od stresa


Ulazak u bazen i fokusiranje sve pažnje na pokrete tela i disanje, dovešće do toga da se osećate opuštenije. Jedno od najboljih korisnih dejstava plivanja je da se bori protiv stresa, depresivnih poremećaja i napada anksioznosti. Pored toga, kada vežbate, oslobađate endorfine. Endorfini stimulišu područja mozga koja pospešuju pozitivne emocije.


Pomaže kod hroničnih bolesti


Još jedna od velikih zdravstvenih koristi plivanja ima veze sa hroničnim bolestima poput dijabetesa, astme i hiperholesterolemije. Aerobne vežbe, poput plivanja, povećavaju osetljivost na insulin, poboljšavaju respiratorni sistem i regulišu nivo holesterola.


Poboljšava motoričke sposobnosti


Plivanje pozitivno utiče na našu koordinaciju, ravnotežu i vreme reakcije. Zbog toga poboljšava naše motoričke sposobnosti. Ovo je posebno važno tokom procesa rasta i razvoja.


Blagotvorno delovanje plivanja na osobe sa povredama


Sada kada znate uopštena zdrava dejstva plivanja, treba napomenuti da je to takođe jedna od najboljih vežbi za ljude sa povredama. To je zato što je to aktivnost koja iziskuje malo naprezanje, a koja će pomoći vašim zglobovima i kostima da se rehabilituju.


Preporučujemo da počnete sa ciljanim vežbama pod vodom ako rehabilitujete prelome, pokidane ligamente i uganuća. Zatim možete raditi na uključivanju različitih stilova plivanja tokom završnih faza rehabilitacije.


Hodanje pod vodom: Iako to nije baš plivanje, pošto ćete stajati, mnogi fizioterapeuti ga preporučuju za upalu tetiva i poboljšanje pokretljivosti. Dubina vode u kojoj hodate zavisiće od regije zahvaćene povredom.


Ciljane vežbe pod vodom: Ove vežbe ciljaju određene mišiće da pomognu pri rehabilitaciji.


Puzanje napred: Ne vrši veliki pritisak na vašu kičmu, odlično je za bol u donjem delu leđa i osteoartritis. Ova vežba angažuje latisumus dorsi (najširi parni leđni mišić), pektoralise (veliki i mali grudni mišići), deltoide (spoljašnji trouglasti mišići ramena), tricepse (troglavi mišići zadnjeg dela nadlaktice) i bicepse (dvoglavi mišići prednjeg dela nadlaktice).


Prsno plivanje: Zahteva umereni intenzitet, tako da ga koristite samo tokom završne faze procesa rehabilitacije kod složenih povreda. Uglavnom angažuje pektoralise, bicepse, tricepse, deltoide, latisimus dorsi, teres major (lopatični mišić ramena), trapezuse (površinski mišići leđne muskulature i vrata), gluteuse (mišići zadnjice) i kvadricepse (četvoroglavi bedreni mišići prednjeg dela natkolenice).


Preventivne mere


Ljudi koji pate od fizičkih povreda trebalo bi da preduzmu određene mere predostrožnosti kako bi izbegli rizike. Evo nekoliko preporuka:


  • Vaša povreda mora pravilno da zaceli pre nego što počnete sa aktivnostima.
  • Izaberite bazene koji imaju rampu ili stepenice sa rukohvatima.
  • Izbegavajte preterano pojačavanje intenziteta tokom rehabilitacije.
  • Savladajte pravilnu tehniku plivanja kako biste izbegli druge povrede.
  • Prestanite da vežbate ako se vaš bol pojača.

Kao što vidite, plivanje ima brojna korisna delovanja na zdravlje. Međutim, ako imate neku vrstu povrede, trebalo bi da razgovarate sa specijalistima pre nego što započnete ovu aktivnost. Oni će vam objasniti izvodljivost bavljenja ovom aktivnošću kao i rizike. Slično tome, trebalo bi da posetite lekara ako imate bilo kakvo stanje na koje plivanje može negativno da utiče.




Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!