xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

E-bicikli i zimski uslovi

23. novembar 2017. 15.09.28 CET

Uskoro će zima, temperature lagano padaju. Sada je najbolje vreme da prirpemite svoje električne bicikle za zimske uslove. Za vreme pisanja ovog bloga, temperatura vazduha napolju iznosi 5oC. Da bismo se pripremili za zimsku biciklističku sezonu, moramo primereno da se oblačimo, tj da nosimo toplu odeću i pazimo da nam ni jedan deo tela nije izložen spoljnim uticajima. Naši e-bicikli moraju da izdrže vlagu, hladnoću, sneg i so. Možete li da vozite svoj e-bicikl po kiši, snegu ili niskim temperaturama? Naravno, pogotovo Xplorer e-bicikle jer su svi kablovi i konektori otporni na vodu, ali ne nužno vodootporni, pa nemojte ih baciti u bazen. Dosta korisnika naših e-bicikala, susreće se sa kišnim uslovima. Uz određene mere opreza možete bez problema da vozite i u „ekstremnim uslovima“. Bitno je da pratite određene korake kako bi izbegli moguće probleme.

Baterija

Nemojte ostavljati bateriju izloženu ekstremnim uslovima, a to uključuje vlagu i nisku temperaturu. Sama vožnja pri niskoj temperaturi dok se baterija koristi ne predstavlja nikakav problem, a ako ne planirate da koristite električni pogon, jednostavno ostavite bateriju kod kuće na toplom. Od baterije možete da očekujete malo slabije performanse, tačnije manju maksimalnu brzinu i manji domet, ali to je potpuno noramlno za svaku bateriju. Čim završite sa vožnjom, skinite bateriju s bicikla i ponesite je sa sobom u kuću ili na posao.


Čišćenje i održavanje

Nakon svake vožnje temeljno očistite svoj e-bicikl. Nakon čišćenja premažite ram voskom kako bi zaštitili boju i olakšali sebi svako sledeće čišćenje. Kako bi uklonili vodu sa teško dostupnih mesta, na primer sa lanca, unutar spoljašnjeg kućišta, unutar cevi vilice... takva mesta naprskajte sa WD 40. Pravilno čišćenje lanca: ostatak godine lanac se obično čisti jedanput mesečno, zimi ga čistite jedanput nedeljno ili nakon svake druge vožnje. Naš savet je da uzmete četkicu za zube, zatim par puta dobro zavrtite lanac kako bi otklonili nečistoće sa lanca kao što su so, pesak, kamenčići, zemlja i prašina. Kočnice: nije bitno da li imate standardne ili disk kočnice, tokom zime će vam se na felnama/diskovima akumulirati pesak, led i prljavština što može znatno uticati na performanse i trošenje kočnica. Jednostavno nakon svake vožnje prebrišite felne/diskove vlažnom krpom. Sve žice, konektore, bateriju, kućište baterije i ekran prebrišite suvom krpom. Ceo proces čišćenja traje svega nekoliko minuta i dugoročno se svakako isplati.


Gume

Ako nemate fat bike kao što su Xplorer Dune i Xplorer Sydney, trebalo bi da razmislite o kupovini mountainbike guma (super za zimu) za blato, to su vrlo široke gume i imaju jako velike ripne što Vam pruža potreban zahvat da ne bi proklizali na snegu ili ledu. Sami možete napraviti nešto ekvivalentno lancima kod automobila. Sve što Vam treba su zatezne vezice, tzv zip-tie. Kupite one malo jače i u pravilnim razmacima ih zavežite oko gume i tako ćete dobiti podršku na klizavim podlogama. Ove vezice će Vam potrajati nekoliko vožnji.




Obzirom na to da su dani kraći i javlja se više magle, bilo bi poželjno da imatedobro osvetljenje i reglektujući prsluk. Ovde možete dati mašti na volju. Od LED kapica za ventile, do LED traka na ramu, sve samo da budete što uočljiviji drugim učesnicima u saobraćaju.


Autor: Martin Matešić