xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Fizička aktivnost dovodi do boljeg kvaliteta života. Vreme u vašem dnevnom rasporedu odvojeno za vežbanje smanjuje stres, stimuliše vaše mišiće i čuva vaše kardiovaskularno zdravlje.


Važno je da dobro iskoristimo naše vreme. Ali između jednog i drugog zadatka, na kraju odlažemo stvari koje smatramo manje važnima. Zbog toga je uobičajeno da ljudi ne nađu vremena za vežbanje.


Uz izgovore kao što su posao, kućni poslovi ili škola, zaboravljamo koliko je važna briga o našem telu. Ovde se ne radi samo o fizičkom izgledu, već i o emocionalnom i psihičkom blagostanju i zdravlju. Ne morate da idete u teretanu, jer vežbanje kod kuće može da vam pomogne da se osećate i izgledate bolje.


Ali kako pronaći vreme koje vam nedostaje?


Zašto ne možete da nađete vremena za vežbanje?


Možda imate nameru da vežbate, ali to nije dovoljno. Nema smisla skrivati se iza nedostatka vremena da dođete u formu. Umesto toga, morate se motivisati i ponešto žrtvovati, čak i ako ste veoma zauzeti.


Nedostatak vežbanja dovodi do sedentarnog načina života, što nas predisponira za hronične bolesti kao što su gojaznost, mišićna atrofija, stres, poremećaji varenja i osteoporoza.


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), najmanje 600.000 prevremenih smrti godišnje uzrokovano je fizičkom neaktivnošću. Širom sveta, ta cifra se procenjuje na 1,9 miliona. Isto tako, veća je verovatnoća da će prerano umreti oni koji ne praktikuju nikakvu sportsku aktivnost.


Cilj nije da vas uplašimo ovim brojevima, već ohrabrimo ljude da ostave po strani argumente kao što su sledeći:


  • Nemate dovoljno sati u danu
  • Nemate novca da platite teretanu
  • Posao vas troši
  • Škola vam ne ostavlja dovoljno vremena
  • Vežba vas čini gladnima i ne želite da se ugojite

Znamo da se ponekad rasporedi komplikuju i da 24 sata izgledaju nedovoljno. Međutim, često nemamo problema da pronađemo „praznine“ da proverimo društvene mreže, pogledamo film ili odspavamo. Sve ovo dolazi pre vežbanja.


Međutim, u pitanju je ponovna procena vašeg rasporeda i upravljanje prioritetima, uključujući rutinu, koliko god ona bila jednostavna.


Važnost vežbanja


Vežbanje i ispravna ishrana daju više energije, ublažavaju stres i dovode do zdrave težine. Generalno, kada smo aktivni, poboljšavamo kvalitet života. Oni koji se bave sportom pokazuju samokontrolu i sposobni su da donose dobre odluke, jer razvijaju visok kognitivni kapacitet.


 Takođe, mozak luči endorfine tokom i nakon vežbanja, što stvara emocionalno blagostanje i sreću, minimizirajući simptome depresije i anksioznosti. Prema istraživanjima, potvrđena je veza između opuštanja i fizičkog vežbanja.


Evo još razloga da nađete vremena za vežbanje:


  • Popravlja raspoloženje
  • Ublažava nesanicu
  • Stimuliše učenje i pamćenje

5 saveta da prestanete da smišljate izgovore i nađete vremena za vežbanje


Suprotno onome što mnogi misle, vežbanje pomaže telu da funkcioniše efikasno. Dobijate energiju da preživite ostatak dana. Zato ne tražite izgovore; iskoristite svoje vreme na najbolji način primenom sledećih preporuka:


1. Organizujte se


Proverite na šta trošite svoje vreme. Potom redefinišite prioritete. Od koristi je da napišete listu vaših aktivnosti i eliminišete one koje nisu toliko važne.


2. Pridružite se timu da biste vežbali


Niste sami! Sigurno i prijatelj traži vreme za vežbanje. Međusobna podrška vežbanje ćini podnošljivijim i zabavnijim. Počnite sa laganim treningom i postepeno povećavajte intenzitet, sve dok vam telo to dozvoljava.


3. Pronađite pogodno mesto


Teretana ili park u blizini vašeg radnog mesta ili univerziteta je odlično mesto za vežbanje. Postavljanje prostora kod kuće takođe funkcioniše, posebno ako odlučite da trenirate veoma rano ujutru ili pre spavanja. Jedna od njegovih prednosti je što možete pratiti programe vežbi na mreži, proverene od strane kvalifikovanih instruktora.


4. Izaberite aktivnosti u kojima uživate


Čučnjevi, trbušnjaci ili sklekovi nisu obavezni da biste ostali u formi. Druge aktivnosti mogu pomoći, kao što su ples, biciklizam, plivanje ili joga. Ključ je da odaberete onu u kojoj uživate i uložite malo svog vremena u nju.


5. Ne gledajte na to kao na trošak


Već smo spomenuli da možete vežbati na otvorenom, u parku ili kod kuće. Ne morate da plaćate sesije u teretani, tako da novac ne bi trebalo da bude izgovor. Ne koristite ni troškove sportske opreme ili odeće kao izgovor. Lagane cipele i udobna odeća su sve što vam treba.


Pronalaženje vremena za vežbanje je svestrana pobeda


Nedostatak vremena za vežbanje povezan je sa psihološkim preprekama kao što su strah od povrede, neuspeha ili ismevanja. Otuda sport zamenjujemo manje kompromitujućim alternativama. Odnosno, više volimo da spavamo, gledamo filmove ili se prepuštamo društvenim mrežama.


Uz malo kreativnosti i, pre svega, organizacije, kroz vežbanje ćete imati dobro fizičko i mentalno zdravlje. Zapamtite da postoji više prednosti, ali glavna je da ćete poboljšati način života.




Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!